MUNKAKÖTÉLZET – C TÍPUS

A munkakötélzet-rendszerek esetében a tervezési erőhatások a rendszer geometriájától és a tartóelemek típusától függően változnak. A vizsgálat során alkalmazott terhelések a támaszköz közepén lévő kötélre az ábrán látható módon hatnak. A laboratóriumi vizsgálatok során a támaszköz X hosszának és a Q terhelés változtatásával határozták meg a tartóelemekre ható F tervezett erőket.

Általánosságban a dolgozó zuhanási terhelését a megállítási erővel egyenértékű változó terhelésnek Qk lehet tekinteni, a többi, felfüggesztett helyzetben maradó dolgozóét pedig további változó terhelésnek, amelyek értéke megfelel a saját súlyúknak, egy biztonsági együtthatóval növelve. Szemiprobabilisztikus megközelítéssel:

ahol:
Qk = az energiaelnyelő megállítási ereje
n = a felfüggesztett helyzetű dolgozók száma
Qk,i = minden egyes további felfüggesztett
helyzetű dolgozó terhelése
γ,q = a felfüggesztett teher biztonsági együtthatója

EGYPONTOS RÖGZÍTÉS – A TÍPUS

Egypontos rögzítés esetén a terhelés közvetlen, és a dolgozótól a sodronyon keresztül a szerkezethez rögzített eszközhöz továbbítódik.

TOWER TARTÓELEM

SZABÁLYOZOTT DEFORMÁCIÓ – ERŐKEZELÉS

A TOWER tartóoszlop kifejezetten rugalmas/ képlékeny módon viselkedik. Ezért az ellenőrzés szempontjából ezt a viselkedést a szokásos statikus vizsgálatokkal ellentétben kell figyelembe venni. Ez a viselkedés csökkenti a kikötésre/ szerkezetre ható terhelést. A műanyag pánt által a fémoszlop alján létrehozott hajlítási nyomaték 3 kNm nagyságú.